De Balans Vinden: Vrijheid als ZZP'er vs. Stabiliteit in een Organisatie - 216

Samen kijken naar de mogelijkheden? Bel ons telefoonnummer 088-9955216

Werken bij Klantportaal
216 accountants
Blogs

De Balans Vinden: Vrijheid als ZZP'er vs. Stabiliteit in een Organisatie

Zelfstandig zijn biedt een wereld van vrijheid en controle, terwijl het werken bij een grotere organisatie een pad van stabiliteit en doorgroeimogelijkheden kan ontvouwen. Maar wat kiest de meerderheid van accountants vandaag? Met 25.670 eenmanszaken of vennootschappen onder firma binnen de accountancy, tegenover slechts 8.590 rechtspersonen, schetst het huidige landschap een intrigerend beeld. Welke voordelen liggen er verborgen in elk pad? Hoe wegen de risico’s tegen de beloningen? Of je nu vrijheid koestert of nieuwsgierig bent naar de stabiliteit die een vast verband biedt, in deze blog verkennen we de nuances, bieden we inzichten en onthullen we de kansen in beide werelden.

Sparren met één van onze HR-Professionals?

Beatrice Labanauskaite

Uit een analyse uitgevoerd door Intelligence Group is gebleken dat het aantal zzp’ers dat overweegt terug te keren naar loondienst bijna is gehalveerd sinds 2015, tot een huidig aantal van 90.000. De groep die expliciet aangeeft niet te willen terugkeren in loondienst is van 43% in 2015 juist gestegen tot 55% in 2022.
Zelfstandig werkenden die hun eigen praktijk runnen, hebben meerdere voordelen. Zo biedt het zzp-schap bijvoorbeeld de mogelijkheid om zelf beslissingen te nemen en eigen werkuren en werkwijzen te bepalen. Kortom, je hebt volledige controle over jouw werk-privébalans.

Profiteren van Prestaties

Als zelfstandig accountant heb je daarnaast het voordeel dat je zelf de tarieven kunt bepalen en direct kunt profiteren van je inzet en prestaties. Als zelfstandig accountant kun je je bovendien specifiek richten op het ontwikkelen en uitbreiden van je kennis en vaardigheden op de gebieden die voor jou persoonlijk van belang zijn.
Echter, bij 216 zien we toch een duidelijke trend: een toenemend aantal zelfstandige accountants besluit zich (weer) aan te sluiten bij organisaties en keert terug naar een vast dienstverband. Dit komt voort uit diverse overwegingen, zoals onder andere de hoge licentiekosten voor professionele boekhoud- en fiscale software. Deze kosten kunnen aanzienlijk zijn en vormen een belangrijke afweging voor veel zelfstandige accountants.

Vast Dienstverband: Kansen en Stabiliteit

Wat zijn de voordelen van een vast dienstverband bij een grotere organisatie? Allereerst biedt het de kans om te profiteren van uitgebreide kennisuitwisseling, doelgerichte interne trainingsprogramma’s, en de mogelijkheid om jezelf te specialiseren binnen een hecht en samenwerkend team. Bovendien openen grotere organisaties deuren naar leidinggevende posities en bieden ze ondersteuning op diverse gebieden zoals administratie, juridische zaken en IT. Hierdoor kun jij je weer volledig concentreren op jouw expertisegebied, zoals boekhouding of financieel advies.
Bovendien kan het naleven van wet- en regelgeving als zelfstandige accountant een ware uitdaging zijn. Je bent immers zelf verantwoordelijk voor de implementatie en handhaving van de regels, wat voortdurende training, educatie en investeringen in nalevingsmaatregelen vereist.
Het runnen van een eigen bedrijf brengt daarom zeker mooie momenten met zich mee, maar het avontuur gaat nooit zonder risico’s. Financiële onzekerheid kan de kop opsteken door fluctuerende inkomsten en soms onvoorspelbare kosten. Overweeg je om terug te keren naar een vast dienstverband? Dan liggen er aantrekkelijke voordelen op je te wachten, waaronder stabiliteit en groeikansen, die bijdragen aan een vruchtbare en zekere loopbaan.

Zekerheid en Stabiliteit: Jouw Volgende Stap?

Een vast dienstverband biedt financiële stabiliteit, met een regelmatig salaris dat jouw bankrekening op vaste momenten vult. Daarnaast kun je rekenen op secundaire arbeidsvoorwaarden die jouw sociale zekerheid vergroten. Denk aan een uitgebreide ziektekostenverzekering, een solide pensioenregeling en betaalde vakantiedagen die je kunt gebruiken om te ontspannen en te genieten van welverdiende pauzes.
Als je verlangt naar een stevige financiële basis en de zekerheid van additionele voordelen, dan is een vast dienstverband wellicht jouw volgende stap. Hiermee combineer je het beste van twee werelden: professionele stabiliteit en waardevolle extra’s. Zo kun je jouw focus richten op hetgeen je het liefste doet: uitstekende accountancydiensten leveren aan je klanten. Overweeg waarom je zou willen terugkeren naar een vast dienstverband, en welke facetten van zelfstandigheid je mogelijk zult missen. Gesprekken met brancheprofessionals en het raadplegen van je netwerk kunnen waardevol zijn. Weeg de voor- en nadelen zorgvuldig af voordat je een weloverwogen beslissing neemt.
Bij 216 Accountants zijn we altijd op zoek naar gedreven collega’s die verlangen naar professionele stabiliteit en de meerwaarde van welverdiende extra’s. Ben jij die accountant die zich onderscheidt in dienstverlening? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden binnen een hecht team en een vast dienstverband. Want bij ons staat jouw werkgeluk voorop. Samen leggen we de basis voor een succesvolle toekomst in de accountancy!

We zitten gewoon bij jou om de hoek

Met onze zeven vestigingen door heel Nederland, vind je altijd een accountantskantoor bij jou in de buurt. Neem contact met ons op via de telefoon (088-9955216)mail of kom langs voor een goede kop koffie.

Een keertje sparren?

Benieuwd hoe wij met jou het verschil gaan maken? Vul je gegevens in, dan neem ik binnen één werkdag persoonlijk contact met je op.