Werknemer verplicht in quarantaine - 216 Accountants

Samen kijken naar de mogelijkheden? Bel ons telefoonnummer 088-9955216

Werken bij Klantportaal
216 accountants

Bewijslast werkgever

Tot 1 januari 2020 was de hoofdregel in de wet ‘Geen arbeid, geen loon’. Dat wetsartikel is geschrapt en sinds 1 januari 2020 is de regel: ‘Geen arbeid, toch loon’. Behalve als het niet kunnen werken voor rekening en risico van de werknemer komt. Sinds 1 januari 2020 ligt de bewijslast door deze wetswijziging nu bij de werkgever.

Kiest een werknemer er, ondanks het oranje of rode reisadvies, er voor om toch op vakantie te gaan naar het risicogebied dan weet de werknemer van te voren dat het dringende advies is om na deze vakantie twee weken in thuisquarantaine te gaan. Ook als de werknemer weet dat thuis werken niet mogelijk is. De werkgever zou het dan aannemelijk kunnen maken dat de oorzaak van het niet kunnen werken voor rekening en risico van de werknemer komt.

Gaan werknemers op vakantie naar een land met code geel (veiligheidsrisico’s, maar vakantie kan) en de code geel plotseling wordt veranderd in oranje, dan zal de werknemer bij terugkomst ook in thuisquarantaine moeten. Maar omdat de Rijksoverheid de vakantie niet heeft afgeraden, is het niet aannemelijk dat dit in de risicosfeer van de werknemer ligt.

Contact

Heeft u vragen over bovenstaand of andere zaken waar we u bij kunnen helpen? Neem gerust contact met ons op via onderstaand formulier!