Subsidie Energie MKB - 216

Samen kijken naar de mogelijkheden? Bel ons telefoonnummer 088-9955216

Werken bij Klantportaal
216 accountants
Subsidie Energie MKB
Blogs

Subsidie Energie MKB

De Subsidieregeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) werd opgezet als een financiële steunmaatregel voor middelgrote en kleine bedrijven die aanzienlijk werden getroffen door de hoge energieprijzen als een direct gevolg van de geopolitieke spanningen in Oekraïne. 

Sparren met één van onze specialisten?

Hüseyin Göksu

Compensatiemechanisme van de TEK

De TEK is specifiek ontworpen om de last van gestegen energiekosten voor MKB’s te verlichten. Ondernemers die zich aanmeldden voor deze subsidie ontvingen aanvankelijk een voorschot, berekend op 35% van de in aanmerking komende kosten. Met de mogelijkheid om tussen medio maart en 1 juni een aanvraag in te dienen voor de definitieve vaststelling van de subsidie, was de uiteindelijke compensatie bedoeld om 50% van het prijsverschil te dekken tussen een vooraf bepaalde drempelprijs en de gemiddelde energieprijs over het jaar 2023.

Afrekening en Terugbetalingen

Interessant is dat door de daling van de energieprijzen gedurende 2023, een aanzienlijk aantal bedrijven geconfronteerd wordt met de noodzaak om een deel van het ontvangen voorschot terug te betalen. Deze situatie onderstreept de dynamische aard van energiemarkten en de implicaties daarvan voor subsidieprogramma’s. Ondanks dat de Subsidie Energie voor het MKB initieel rekening hield met zo’n 57.000 aanvragen, werd er uiteindelijk slechts door 11.000 MKB’s een aanvraag ingediend. In totaal werd er € 156 miljoen aan voorschotten verstrekt, met een gemiddeld voorschot van ongeveer € 19.000 per bedrijf. De verwachting is dat het totale uitgekeerde bedrag zal neerkomen op ongeveer € 60 miljoen.

Heb je vragen?

Deze subsidie voor energie voor MKB’s illustreert de proactieve stappen van de overheid om ondernemingen te ondersteunen tijdens economisch turbulente tijden, door het aanbieden van financiële ademruimte in de vorm van de TEK. Het programma biedt niet alleen een directe financiële steun, maar toont ook de noodzaak voor aanpasbaarheid in het licht van veranderende economische omstandigheden. Heb jij vragen over deze regeling? Neem dan contact met ons op.

We zitten gewoon bij jou om de hoek

Met onze zeven vestigingen door heel Nederland, vind je altijd een accountantskantoor bij jou in de buurt. Neem contact met ons op via de telefoon (088-9955216)mail of kom langs voor een goede kop koffie.

Een keertje sparren?

Benieuwd hoe wij met jou het verschil gaan maken? Vul je gegevens in, dan neem ik binnen één werkdag persoonlijk contact met je op.