Huis kopen na je echtscheiding? - 216 Accountants

Samen kijken naar de mogelijkheden? Bel ons telefoonnummer 088-9955216

Werken bij Klantportaal
216 accountants

Een echtscheiding is meestal een ingrijpende gebeurtenis. Naast alle emoties spelen er ook veel praktische en financiële zaken die om belangrijke beslissingen vragen. Bijvoorbeeld over je woonruimte, zeker als het een eigen woning is. Blijft een van jullie in het huidige huis wonen of moet het worden verkocht? Kun je zelf het huis kopen bij je echtscheiding? En stel, je wilt een huis kopen tijdens de echtscheiding, waar moet je dan op letten? Als je met dit soort vragen zit, lees dan zeker dit artikel. Omdat je tijdens een scheiding al genoeg aan je hoofd hebt, leggen we je alles wat je moet weten kort maar krachtig uit.

Eigen huis kopen na echtscheiding

Ben je samen eigenaar van je huidige woning? Dan zijn er twee mogelijkheden. Je kunt besluiten het huis te verkopen of een van jullie koopt de ander uit. Uitkopen kan door eigen geld te gebruiken of door de hypotheek te verhogen. De hypotheekverstrekker moet hier uiteraard wel mee instemmen.
Als je gebruikmaakt van een extra hypotheek om je (ex-)partner uit te kopen, dan valt deze onder de nieuwe hypotheekregels. Dit betekent dat je de lening in maximaal dertig jaar annuïtair of lineair moet aflossen om in aanmerking te komen voor de fiscale hypotheekrenteaftrek.

Ander huis kopen na echtscheiding

Besluit je het huis te verkopen? Dan val je nog drie jaar na de verkoop onder de zogeheten bijleenregeling, wat gevolgen kan hebben als je na je echtscheiding een ander huis koopt. Verkoop je het huis tijdens de echtscheiding met een restschuld? Dan wordt deze meestal naar rato onder jou en je (ex-)partner verdeeld. In een echtscheidingsconvenant kan ook een andere verdeling worden vastgelegd.
Als je een huis gaat kopen na de echtscheiding, dan zal je in de meeste gevallen een hypotheek moeten afsluiten. Grofweg kun je voor je nieuwe huis vier tot vijf keer je bruto jaarsalaris als hypotheek lenen. Moet je alimentatie betalen? Dan is de maximaal haalbare hypotheek lager.

Huis kopen tijdens echtscheiding

Als jij en je partner hebben besloten om te scheiden, is het vaak moeilijk om in hetzelfde huis te blijven wonen. Daarom willen veel mensen een huis kopen tijdens de echtscheiding.
Dankzij een wet uit 2012 is dat een stuk eenvoudiger geworden, omdat je gemeenschap van goederen nu eindigt op het moment dat het verzoek tot echtscheiding is ingediend bij de rechter. Vroeger was dat pas als de scheiding is uitgesproken. Ook mag je nu de huwelijkse voorwaarden veranderen zonder toestemming van de rechter.
Toch is het verstandig om alles vast te leggen in het echtscheidingsconvenant als je een huis wilt kopen tijdens de echtscheiding. Zo is het voor jou en je partner beiden duidelijk wie wat betaalt. Daarmee voorkom je problemen achteraf.

Overgangsregels hypotheekrenteaftrek

Vaak is de boedelscheiding nog niet rond als de echtscheiding wordt uitgesproken. De fiscus houdt daar rekening mee als het om de hypotheekrenteaftrek gaat. Ook als je niet meer in het huis woont – maar je ex-partner nog wel – mag je de helft van de rente gedurende maximaal twee jaar blijven aftrekken als je deze ook daadwerkelijk betaalt. Wel word je belast voor de helft van het eigenwoningforfait, maar deze mag je weer aftrekken als betaalde alimentatie.

Huis kopen bij echtscheiding ingewikkeld

Een huis kopen tijdens of na een echtscheiding is een ingewikkeld proces waarbij veel financiële, juridische en fiscale zaken een rol spelen. Op zo’n moment is het prettig om te kunnen vertrouwen op een financieel planner en andere specialisten binnen 216 die je met raad en daad kunnen bijstaan.
Heb je geen zin in al die regels? En ben je benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan direct contact met ons op.

Neem contact met ons op

Per e-mail Telefoon 088-9955216