Help! Ik ga scheiden - 216

Samen kijken naar de mogelijkheden? Bel ons telefoonnummer 088-9955216

Werken bij Klantportaal
216 accountants

Scheiden als ondernemer: waar moet je op letten?

Als jij en je partner gaan scheiden, moet je veel regelen. Ook op het gebied van financiën. Om je op weg te helpen, hebben we de belangrijkste zaken alvast voor je op een rij gezet.

1 – Verdeling eigendommen en schulden

Als je bent getrouwd (of een geregistreerd partnerschap hebt) in gemeenschap van goederen, dan is in principe de helft van alle eigendommen en schulden zowel van jou als van je ex. Dus ook de helft van de waarde van je bedrijf. Heb je huwelijkse voorwaarden, een samenlevingscontract of partnervoorwaarden opgesteld? Dan staat daar in hoe alles wordt verdeeld.

2 – Woning

Natuurlijk heeft een scheiding ook gevolgen voor je woonsituatie. Heb je een eigen huis? Laat je bank dan zo snel mogelijk weten dat jullie gaan scheiden.

3 – Kinderalimentatie

Heb je kinderen die jonger zijn dan 21 jaar? Dan moet je financiële afspraken maken over hun verzorging en opvoeding, de kinderalimentatie. Die bedragen leg je vast in het ouderschapsplan. Tip: dat gaat het beste bij een onafhankelijke mediator die kijkt naar wat redelijk en eerlijk is. Want als je er samen niet uitkomt, bepaalt de rechter hoe hoog de alimentatie moet zijn.

4 – Afspraken vastleggen

Leg alle afspraken die je maakt tijdens de scheiding vast in een echtscheidingsconvenant. Daarmee verklein je de kans op misverstanden, teleurstellingen en ruzie. Neem ook het ouderschapsplan op in het echtscheidingsconvenant.

5 – Pensioen

Na de scheiding heeft je partner recht op de helft van het opgebouwde ouderdomspensioen en ‘bijzonder nabestaandenpensioen’, mocht jij na de scheiding overlijden. In het convenant spreek je af hoe je omgaat met het pensioen. Je kunt het verevenen (verdelen) of gebruikmaken van conversie (handig als 1 partner veel jonger is dan de andere. De uitbetaling gaat dan pas in als de jongere partner zelf met pensioen gaat) of er helemaal vanaf zien.

6 – Belastingaangifte

Als je gaat scheiden, ben je niet langer elkaars fiscale partner. En omdat je niet langer gezamenlijk een huishouden voert, verandert er iets in je fiscale positie. Krijg je voorlopige teruggaves van de Belastingdienst? Dan is het wel verstandig om de wijzigingen zo snel mogelijk door te geven.

7 – Toeslagen en regelingen

Omdat je inkomenspositie verandert, veranderen ook je rechten op toeslagen en regelingen.

Wij helpen je verder

Kortom: er komt nogal wat bij kijken en dus is het slim om je tijdens het echtscheidingsproces te laten begeleiden door één of meer professionals.