Ik wil stoppen met mijn bedrijf, maar ik heb nog geen opvolger - 216

Samen kijken naar de mogelijkheden? Bel ons telefoonnummer 088-9955216

Werken bij Klantportaal
216 accountants

Bedrijfsoverdracht is een aspect van ondernemen dat nog te vaak op de lange baan wordt geschoven. Veel zelfstandigen realiseren zich te weinig dat het proces uit drie delen bestaat: de periode voor, tijdens en na de uiteindelijke bedrijfsoverdracht. En om dat traject zowel fiscaal als juridisch zo gunstig mogelijk te doorlopen, is een voorbereidingsperiode van vijf tot tien jaar geen overdreven termijn.

Schuif het dus niet te lang voor je uit. Dat kan namelijk grote financiële gevolgen hebben. Een ondernemer die al in de zestig is als hij de mogelijkheden tot bedrijfsoverdracht begint te verkennen, zal nooit de hoofdprijs van zijn potentiële kopers krijgen, omdat zijn nood om te verkopen steeds hoger wordt.

Vrijwel altijd herstructureren voor bedrijfsoverdracht

Eigenlijk moet je er altijd op voorbereid zijn jouw bedrijf te verkopen op het moment dat zich een koper aandient. Houd er wel rekening mee dat de onderneming vrijwel altijd enkele jaren voor de eigenlijke bedrijfsoverdracht moet worden geherstructureerd. Om zelf optimaal gebruik te kunnen maken van fiscale regelingen, maar bijvoorbeeld ook als je medewerkers je bedrijf willen overnemen.

Nadenken over de vorm

En wat verkoop je nu precies? Het hele bedrijf of alleen de activa en passiva? Doe je de hele bedrijfsoverdracht in één koop of gaat de onderneming op termijn over? Blijf je -stille- vennoot of niet? Is er een earn out of verlaat je de zaak direct na de verkoop? Afhankelijk van het soort onderneming moeten koper en verkoper samen bepalen welke vorm van bedrijfsoverdracht voor beiden de beste oplossing is.

Bedrijfsoverdracht: vererven of schenken

Als je je bedrijf op je kinderen -of een ander- wilt laten overgaan, kan het aantrekkelijk voor ze zijn om de zaak als schenking of erfenis te krijgen. Deze manier van bedrijfsoverdracht biedt ze flinke fiscale voordelen: over ruim het eerste miljoen van de waarde van het bedrijf hoeven ze namelijk geen belasting af te dragen en over de rest maar 17%.

Er zijn natuurlijk wel weer regels voor deze fiscaalvriendelijke manier van bedrijfsoverdracht. Zo moeten je opvolgers de onderneming ten minste vijf jaar voortzetten, anders worden ze alsnog belast volgens de tarieven van de Successiewet. En ze moeten vóór de bedrijfsoverdracht al ten minste drie jaar in dienst van het bedrijf zijn, vanwege de ‘aanmerkelijk belang-regeling’.

Bedrijfsoverdracht vaak pensioenkapitaal

De meeste bedrijven worden verkocht en met de opbrengst wil je je financiële toekomst voor je pensioen veiligstellen. Dan moet je bedrijf natuurlijk wel genoeg opleveren voor de rest van je leven.

En dus is het belangrijk dat je een gedegen financieel plan hebt, waar al je inkomstenstromen en vermogensonderdelen (zoals bijvoorbeeld je eigen huis) in worden meegenomen. Eentje dat stilstaat bij zowel het heden als de toekomst, waardoor je steeds op het juiste moment de juiste actie onderneemt.

Wij denken en sparren graag met je mee.