Onderneming uitbreiden: 5 aandachtspunten - 216 Accountants

Samen kijken naar de mogelijkheden? Bel ons telefoonnummer 088-9955216

Werken bij Klantportaal
216 accountants

De zaken gaan goed en je wilt je onderneming uitbreiden. Als slimme ondernemer spring je natuurlijk niet zomaar in het diepe. Je wilt eerst een goed overzicht hebben waarmee je mogelijkheden in kaart brengt en risico’s vermijdt. We helpen je op weg met vijf belangrijke aandachtspunten die je niet kunt vermijden als je jouw onderneming wilt uitbreiden. Mocht het zover komen: veel succes met je toekomstige uitbreiding!

1. Wil je jouw onderneming uitbreiden? Start met een business case

Dit punt lijkt een open deur, maar is zo belangrijk dat we het toch vermelden. Start met een goed totaalplan voordat je jouw onderneming gaat uitbreiden. Met een goede business case heb je meer succes om andere betrokken partijen in jouw plannen mee te nemen. Denk hierbij aan gemeenten of financiers. Het laatste wat je wilt, is dat ze je tegenwerken. Neem daarom onderstaande punten absoluut mee in jouw business case.

2. Locatie, locatie, locatie

Als je een onderneming gaat uitbreiden, is het vaak nodig om fysiek uit te breiden. Maar dit is niet altijd mogelijk op dezelfde locatie. Het bestemmingsplan van de gemeente laat dit niet toe of er is gewoon geen geschikte ruimte beschikbaar. Zorg dat je dit eerst goed in kaart brengt en zoek hiervoor hulp van iemand die de lokale vastgoedmarkt goed kent. Hou hierbij rekening met zaken als:

  • Zichtbaarheid: Een druk verkeerspunt kan bijdragen aan de naamsbekendheid van je onderneming.
  • Voldoende parkeergelegenheid? Als je veel personeel of bezoek verwacht is het essentieel dat er ook parkeergelegenheid is in de buurt van het pand.
  • Bereikbaarheid via het openbaar vervoer? Dit is zeker belangrijk als je bedrijf zich in een stadskern of juist afgelegen locatie bevindt.
  • Bestemmingsplan. Check altijd het bestemmingsplan als deze er is. Het kan zomaar zijn dat jij je bedrijfsactiviteiten niet mag uitvoeren op een beoogde locatie.
  • Concurrentie. Welke concurrenten zitten er in de nabije omgeving? Soms versterken soortgelijke bedrijven elkaar (woonboulevards) of is een sterke concurrent in de buurt een bedreiging voor jou business.
  • Arbeidsmarkt. Is er voldoende personeel te vinden in de regio in de branche waar je onderneming actief is?
  • Veiligheid. Een gebied dat geplaagd wordt door criminaliteit heeft een negatieve invloed op verzekeringspremie.

3. Middelen

Het uitbreiden van je onderneming is meestal niet gratis en vergt een flinke investering. Zijn er voldoende middelen aanwezig om deze operatie te financieren? En wat als het tegenzit?

Wees realistisch bij het opstellen van je business case. 216 kan je hierbij helpen. Wij bemiddelen niet alleen bij het verkrijgen van een financiering, maar wij blijven ook op lange termijn een klankbord voor de ondernemer en onderneming.

Wij werken met een breed scala aan financiers waaronder: “banken, overheden, microfinanciers, private equity partijen, crowdfunders, lease maatschappijen en factor maatschappijen. Maar ook als vandaag geen financiering mogelijk is, kijken we naar wat er gedaan moet worden om tot een goede financiering te komen.

4. Subsidies

Er zijn vele provinciale, nationale en Europese subsidies waarvoor je mogelijk in aanmerking komt. Zeker wanneer de uitbreiding van je onderneming gepaard gaat met productontwikkeling en innovatie. Het is dus zeker de moeite waard om dit eens te (laten) onderzoeken. 216 kan je hierbij helpen. Maar als je alvast een beeld wilt krijgen van beschikbare subsidies dan heeft de overheid een mooi overzicht beschikbaar.

Als je in aanmerking komt voor een subsidie, vraag deze dan zo vroeg mogelijk in het proces aan zodat het tijdig beschikbaar is én sommige subsidies werken op het principe van “wie het eerst komt, die het eerst maalt”.

5. Overname

Zoek je uitbreiding van productie- of afzetcapaciteit? Dan kan het een goed idee zijn om een overname te doen of een fusie aan te gaan. Naast de gewenste capaciteitsvergroting, versterkt dit ook de marktpositie van je onderneming. Onderzoek de mogelijkheden goed voordat je begint met je businessplan. 216 heeft een aantal specialisten in huis op het gebied van Corporate Finance. Zij helpen je op weg en begeleiden je gedurende het gehele proces.

Hulp nodig bij het opstellen of beoordelen van een business case? Neem direct contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Neem contact met ons op

Per e-mail Telefoon 088-9955216