Corona belastingschulden niet betaald: wat nu? - 216

Samen kijken naar de mogelijkheden? Bel ons telefoonnummer 088-9955216

Werken bij Klantportaal
216 accountants
Blogs

Coronabelastingschulden niet betaald: wat nu?

Er zijn ruim 235.000 ondernemers met een coronaschuld bij de Belastingdienst. 60.000 ondernemers hebben nog geen één termijn betaald. Bij de helft van is sprake van een pre-coronaschuld en/of sprake van een schuld lager dan € 10.000. De Belastingdienst gaat werk maken van het invorderen van de coronabelastingschulden. Ondernemers die hun schuld vóór 29 augustus 2023 niet betaald hebben, ontvangen voor elke aanslag een aanmaning inclusief € 16 aanmaningskosten. Daarna ontvangen degenen die niet betaald hebben voor elke aanslag een dwangbevel en kan er daarna zelfs een deurwaarder op hun stoep krijgen, die beslag kan leggen op spullen. Ook kan de Belastingdienst andere invorderingsmaatregelen nemen en zelfs het faillissement aanvragen. Daarbij begint de Belastingdienst bij ondernemers die nog een pre-coronaschuld open hebben staan.

Advies van onze accountants nodig over de corona belastingschuld?

Richard Smid

Gezond en levensvatbaar

Is jouw onderneming financieel gezond en levensvatbaar? Dan is het mogelijk onder voorwaarden een saneringsverzoek in te dienen bij de Belastingdienst. Deze kun je indienen volgens Tijdelijke instructie sanering van 15 december 2022 versie 1.7 van de Belastingdienst.
De Belastingdienst hanteert onder voorwaarden een soepele regeling voor saneringsverzoeken die vóór 30 september 2023 zijn ingediend. Lukt het niet om voor 30 september 2023 een volledig onderbouwd saneringsverzoek in te dienen, dan is het advies om een pro-forma verzoek in te dienen. De ontvanger geeft de onderneming dan nog maximaal drie maanden de tijd om het verzoek aan te vullen.

Hoe verder?

Voor ondernemingen die te kampen hebben met achterstanden (corona of regulier) en die alleen met een sanering van de schulden bij de Belastingdienst of andere schuldeisers kunnen overleven, is het belangrijk dat zij in samenspraak met hun adviseur melding van deze omstandigheid doen bij de Belastingdienst. En aangeven binnen welke termijn zij hun saneringsverzoek aanleveren.
Voorwaarde is dat de onderneming vanaf dat moment aan de aangifte- en betaalverplichtingen blijft voldoen. Is de onderneming niet levensvatbaar? Dan kunnen de mogelijkheden van het liquideren van de onderneming – zonder faillissement – worden onderzocht. Ook hiervoor neem je contact op met de Belastingdienst.

216 kan de gehele aanvraag voor een saneringsverzoek bij de Belastingdienst begeleiden. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Meer weten over de impact op jouw schuldenlast en liquiditeit?

In onze whitepaper vertellen we je stapsgewijs hoe onze liquiditeitstool precies werkt.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Wil je meer weten over onze werkwijze of advies over de corona belastingschuld voor jouw bedrijf?

We zitten gewoon bij jou om de hoek

Met onze zeven vestigingen door heel Nederland, vind je altijd een accountantskantoor bij jou in de buurt. Neem contact met ons op via de telefoon (088-9955216)mail of kom langs voor een goede kop koffie.

Goed advies nodig?

Benieuwd hoe wij voor jouw bedrijf het verschil gaan maken? Vul je gegevens in, dan neem ik binnen één werkdag contact met je op.