Als je gaat trouwen heeft dat gevolgen voor je financiële situatie. Zo ben je voor de wet automatisch elkaars fiscale partner op het moment dat je voor de wet gehuwd bent. Daarnaast moet je kiezen of je in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden trouwt. Maar wat betekent dat precies?
Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?
Scheiden is natuurlijk wel het laatste waar je aan wil denken als je gaat trouwen, maar het kan natuurlijk toch gebeuren. 1 Op de 3 huwelijken strandt jammer genoeg en dan is het fijn als je alles van tevoren goed geregeld hebt. Want een scheiding is niet alleen emotioneel ingrijpend, maar ook financieel.
Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, ben je allebei eigenaar van de helft van de gezamenlijke bezittingen en schulden, ook die van voor je huwelijk. Dat geldt dus ook voor de helft van de aandelen van je bedrijf.
Als je onder huwelijkse voorwaarden trouwt, moet je naar de notaris om vast te leggen wat van wie is. Als je al van tevoren weet dat je dat wil, dan is het juridisch gezien het handigst om dat dan ook al voor de trouwdatum vast te leggen.
Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, maar wil je alsnog overstappen op huwelijkse voorwaarden? Dat kan. De notaris stelt dan een akte van verdeling op, waar precies in staat hoe jullie de bezittingen (en je bedrijf) willen verdelen.
Sorry voor de romantiek, maar het is echt voor iedereen beter om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen en voor ondernemers helemaal. Ze zijn er in vele soorten en maten en afhankelijk van je totale persoonlijke en financiële situatie, kunnen we samen bepalen welke huwelijkse voorwaarden voor jou de beste keuze zijn.